Winterbanden

Gerard van Gemert is kinderboekenschrijver en pleegvader.
Iedere maand deelt hij zijn belevenissen in de wereld van pleegzorg en over het opvoeden van een pleegkind.

Binkie is gek op auto’s en alles wat daarmee te maken heeft. Zelf speelt hij het liefst met zijn eenenvijftig autootjes en dan ook nog met allemaal tegelijk. Ze worden in een enorme file gezet of akelig nauwkeurig naast elkaar op een parkeerplaats. Die kan spontaan ontstaan op de bank, een stoel of elke willekeurige plek op de vloer.

Onlangs hadden we een lekke band, ontstaan omdat ik tegen een scherp stoeprandje aanreed. Om de afstand naar huis te overbruggen werd er een thuiskomertje onder gezet, die later in de garage tijdelijk werd vervangen door een winterband.

Winter- of zomerbanden

Elke avond, voor het slapen gaan, nemen we de dag even door en vertellen we aan elkaar wat er allemaal gebeurd is. Dit avontuur verdrong echter alle gebeurtenissen op de dagen erna. Avond na avond moest ik vertellen over de lekke zomerband die eerst vervangen werd door een mini-band en daarna tijdelijk door de winterband. Om er vanaf te zijn, vertelde ik dat de winterbanden in de opslag lagen omdat die nu eenmaal niet van warm weer en zonneschijn houden. En dat zomerbanden dat juist lekker vinden. Pas wanneer het kouder wordt en het vaker gaat regenen, worden de winterbanden aan het werk gezet. Sindsdien checkt Binkie bij elke auto of er winter- of zomerbanden onder zitten. Hij vraagt aan mensen in de speeltuin of ze ook winterbanden in de opslag hebben liggen en kijkt even raar als een man met vraagtekens in de ogen antwoordt dat hij all-weather banden onder zijn auto heeft.

Pas goed op onze zomerbanden!

Deze week was het zover en werden onze zomerbanden vervangen voor winterbanden. Ik besloot om Binkie mee te nemen zodat ik niet steeds hoefde uit te leggen hoe dat gedaan werd. Ongeduldig liep hij het kantoortje van de garage binnen. Het was laat in de middag en we waren de laatste en enige klant. ‘Goedemiddag meneer,’ begroette de man achter de balie hem. ‘Hallo,’ antwoordde Binkie. ‘Wat kan ik voor jou doen?’ vroeg de man. ‘Wij komen de winterbanden halen,’ antwoordde Binkie opgewekt. De man schoot in de lach.

Door het raam volgde Binkie nauwgezet hoe de banden van het wiel werden gehaald en de anderen erop werden gezet. Bij elke actie van de monteur vroeg hij om uitleg. Op het moment dat de auto naar buiten gereden werd, haalde hij diep adem. ‘Klaar,’ zuchtte hij.

Bij de balie haalden we onze sleutel weer op. ‘Fijne winter,’ zei de man. Binkie stak zijn hand op. ‘Daag,’ riep hij terwijl hij de deur uitliep. ‘Pas goed op onze zomerbanden.’

De man grinnikte hoofdschuddend.

Over de schrijver
Reactie plaatsen