'Gedachten schieten door m'n hoofd... wat verwacht iedereen?'

'Gedachten schieten door m'n hoofd... wat verwacht iedereen?'

Op 1 september was het zover. Met gezonde spanning zaten Ron en ik en het projectteam van Mockingbird in het centrum van Waddinxveen in een zaaltje te wachten op de ontmoeting met de potentiële satellietgezinnen. Speciaal voor deze informatieavond had schoonmoeder cupcakes gemaakt met het logo erop. Eén voor één druppelden de pleeggezinnen binnen: een mooie mix van crisispleegzorg, langdurige en deeltijdpleegzorg, netwerkpleeggezinnen en ook een pleeggrootouder. Ron en ik waren erg nieuwsgierig naar al deze pleegouders die blijkbaar allemaal in onze omgeving wonen en enthousiast zijn om misschien de eerste satellietgezinnen van het hubhome te worden. Pioniers!  Veel vragen
Gedachten schieten door mijn hoofd…wat verwachten ze van vanavond? En: zouden ze ons "passend genoeg" vinden om straks misschien hun pleegkinderen aan ons toe te vertrouwen? We hoopten vooraf op een informele bijeenkomst en terugblikkend kan ik vaststellen dat dat is gelukt. Na een warm welkom schetsen de medewerkers van Horizon in vogelvlucht de aanloop naar vanavond en toen kwamen de vragen los. Ik merk dat bijna iedereen meer beeld bij een hub home krijgt door praktische vragen te stellen. En het zijn er nogal wat! Kan logeren ook in vakanties? Mag het een keer door de week? Zit een hub home niet te snel vol? Mogen de eigen kinderen ook een keer mee logeren? Wat wordt bedoeld met ongeplande zorg? Hoe ziet zo'n maandelijkse ontmoeting bij het hub home eruit? Wat als je een keer niet kunt? Past mijn pleegkind hierin?  
Een heel belangrijke vraag vond ik: hoe zorgen we met elkaar dat ook de ouders van het pleegkind hier tijdig in betrokken worden?

Weer een stapje verder
 Al met al was het een geslaagde avond. Het Mockingbirdteam heeft huiswerk om bepaalde keuzes opnieuw tegen het licht het houden. Geïnteresseerde pleegouders worden binnen een week benaderd door Horizon Pleegzorg om te peilen hoe ze de avond hebben ervaren. Zijn ze nog steeds enthousiast en willen ze nog meer weten, dan volgt kort daarna een vervolgkennismaking in wat kleinere kring. Zo komen we steeds een stapje verder bij het opzetten van deze eerste constellatie; m’n man en ik zijn er blij mee.

Lees ook de eerdere blog van Miranda.

Over de schrijver
Miranda is de eerste hub home ouder van Nederland. Samen met haar man Ron gaat zij zich actief inzetten om de eerste Mockingbird constellatie tot een succes te maken. Mockingbird is een succesvol pleegzorgmodel uit Amerika waarin pleeggezinnen samen een netwerk vormen. Dat netwerk bestaat uit meerdere pleegezinnen - ook wel satellietpleeggezinnen genoemd - en het hub home gezin vormt de spil. In dit geval dus Miranda. Het uiteindelijke doel is om sterke relaties op te bouwen tussen de verschillende pleegouders, de pleegkinderen, de biologische ouders van de kinderen en professionals. Miranda woont in Waddinxveen en schrijft over haar persoonlijke ervaringen als hub home ouder.
Reactie plaatsen