Wat als je kleinkind je pleegkind wordt?
20 januari 2022 

Wat als je kleinkind je pleegkind wordt?

Ruud (65) en Franny (63) zijn ruim twee jaar pleegouders geweest voor hun kleindochter. Inmiddels is ze weer terug naar haar moeder en dat was ook altijd het doel. Door de open communicatie met Horizon Pleegzorg en het niet laten vallen van hun dochter is dit gelukt. Ruud: ''Dankzij Horizon Pleegzorg hebben ook wij onze dochter weer terug.''

Kleinkind in huis nemen

''We hadden al jaren een problematische relatie met onze dochter,'' vertelt Franny. ''We zagen haar afglijden door haar verslaving aan wiet en verkeerde vriendjes. Dus toen de vraag kwam om permanent voor onze kleindochter te zorgen, was dit niet geheel onverwachts.'' Het belang van onze kleindochter staat altijd voorop.'' vult Ruud aan. ''Ondanks de ruzies en het verdriet wat onze dochter veroorzaakte, wilden we wel ons kleinkind in huis nemen. We hoefden dus ook niet lang na te denken om ja te zeggen tegen Veilig Thuis.'' En zo stapte hun kleindochter van negen jaar oud permanent het leven van haar grootouders binnen.

Wennen aan de nieuwe situatie

Dat was best wel even wennen voor iedereen, want Ruud en Franny waren gewend aan hun vrijheid en niet aan tablets en schermtijd. Hun kleindochter had dyslexie onderwijs nodig en zat ook nog eens 25 kilometer verderop op school. En om het helemaal af te maken, brak de coronatijd aan met thuisonderwijs. '' Het was niet makkelijk, maar wat hebben wij van de tijd samen genoten. Bij ons was het veilig en rustig. Zo kon onze kleindochter zich richten op school. Ze ging met sprongen vooruit. En dat ging niet onopgemerkt, ook de leraren zagen haar groeien.'' vertelt Ruud trots. ''Juist hierom word je pleegouder. Door haar een veilig thuis te bieden, waardoor haar perspectief in de maatschappij verbetert. Ik groei daarvan als mens.”

Gewoon haar opa en pleegvader

'' Ik stond weleens op het schoolplein te wachten en dan kwamen er mensen naar me toe die vroegen of ik haar vader was”  lacht Ruud. '' Maar nee hoor, gewoon haar opa en pleegvader, zei ik dan.” De afstand naar school was goed te regelen en er kwamen vaak vriendinnetjes spelen. '' Ik ben toch al een ochtendmens, dus we stonden gewoon vroeg op om op tijd naar school te gaan. En als ze na school met iemand wilde spelen reden we een stukkie langer. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn en wij vonden het ook wel gezellig, dat kleine grut in huis.”

Van verre reizen naar de camping

De verre reizen die ze samen maakten naar alle uithoeken van de wereld, maakten plaats voor schreeuwende kinderen op de camping. ''We dachten in het begin nog om samen mooie reizen te maken, maar we schrokken ons helemaal wild van de ticketprijzen in het hoogseizoen” lachen Franny en Ruud. ''We trokken de stoute schoenen aan en kochten een camper. Gingen we naar de camping in Nederland in plaats van met het vliegtuig naar Zuidoost Azië. We pakten de honden in, de fietsen achterop en eigenlijk hadden we net zo veel plezier. In de ochtend speelden onze kleindochter met vriendinnen op de camping en in de middag gingen we met zijn drieën op pad.”

Samenwerken is belangrijk

De samenwerking met Horizon hebben zij altijd als zeer prettig ervaren. Hun pleegzorgwerker had al een hoop ervaring en kennis binnen het vak en nam vaak de leiding in gesprekken met andere instanties. '' Het perspectief van onze kleindochter was leidend in alle keuzes die gemaakt werden. De samenwerking tussen de verschillende instanties was goed en hierin nam Horizon Pleegzorg vaak het voortouw” vertelt Ruud. '' Onze pleegzorgwerker ondersteunde ons ook in de gesprekken naar onze dochter toe, want die waren af en toe zo heftig dat ook wij het allemaal niet meer wisten. Om je eigen dochter zo te zien ontsporen, dat doet wat met je. Maar dankzij Horizon Pleegzorg konden we onze focus houden en ons richten op onze kleindochter. Zij had ons nodig”

Een luisterend oor bij Horizon Pleegzorg

Ruud en Franny stonden er niet alleen voor, ze konden altijd terecht bij Horizon Pleegzorg. '' We belden vaak met onze pleegzorgwerker. Dat vonden wij ontzettend belangrijk en ik denk veel andere pleegouders ook. Dat iemand naar je luistert en begrip toont voor je situatie” legt Ruud uit. "We hadden vragen over onderwijs, maar ook over het opvoeden van een kind in deze tijd. Want toen onze dochters opgroeiden was er nog geen internet, social media, of 24/7 televisie. We kregen handige tips en tricks hoe we daarmee om moesten gaan. Dat heeft ons erg geholpen bij de opvoeding van onze kleindochter.”

Je doet het niet alleen

Horizon Pleegzorg biedt pleegouders trainingen aan op verschillende gebieden. Denk aan pubertraining, zorgen voor getraumatiseerde kinderen, of kijken achter gedrag. Maar Ruud en Franny vonden dat voor hun niet nodig. Franny: '' We hadden geen behoefte aan het delen van ervaringen met andere pleegouders of om naar trainingsavonden te gaan. Het contact met onze pleegzorgwerker was meer dan genoeg. We spraken elkaar in het begin wekelijks, maar dat werd natuurlijk wel minder. Ze was altijd een welkome gast. We hebben nooit gemerkt dat ze geen tijd voor ons had, ondanks de hoge werkdruk die ze vast heeft.”

Pleegkind terug naar moeder

Inmiddels is hun kleindochter weer terug bij haar moeder. ''Die heeft er echt alles aangedaan om de voogdij terug te krijgen. Niet door ruzie te maken, maar door keihard aan haar zelf te werken. Alle betrokken instanties zagen haar groei en de liefde voor haar kind. Zo konden we aan de kinderrechter uitleggen dat het veilig genoeg was voor onze kleindochter om bij haar moeder te wonen en die stemde daarmee in. Door goed samen te werken met en tussen de instanties is het onze dochter gelukt om weer voor haar dochter te zorgen."

Over de schrijver
Reactie plaatsen