‘Onze pleegkinderen moeten kunnen zwemmen’

‘Onze pleegkinderen moeten kunnen zwemmen’

Belangrijk nieuws deze week. De satellietgezinnen zijn definitief! De vijf satellietgezinnen die met ons gematcht zijn door Horizon Pleegzorg – onderdeel van iHUB - zijn ingelicht dat ze mogen aansluiten in de eerste Mockingbirdconstellatie. Hoe leuk is dat! Het liefst zou ik ze op korte termijn alweer willen spreken. De pleegouders hadden veel vragen aan ons, maar wij zijn natuurlijk ook erg nieuwsgierig naar hen en kijken uit naar de vervolgkennismaking.

Amerika uitgenodigd
De projectgroep uit Amerika (ja, die komen speciaal voor de start naar Nederland) heeft inmiddels een uitnodiging van ons ontvangen. Agenda’s van alle betrokkenen zijn diverse keren doorgespit en uiteindelijk is de week van 14 tot 20 november geblokt en gereserveerd. We zetten er al onze energie op om in deze week de allereerste Mockingbird bijeenkomst te laten plaatsvinden. De “lancering” zoals dat blijkbaar heet. Noor - de Mockingbird pleegzorgbegeleider van deze eerste constellatie - heb ik afgelopen maanden geregeld horen zeggen: “Ik ben zo blij dat het steeds concreter wordt, fijn dat we echt gaan beginnen". Zij sprak steeds de woorden uit, die de rest van de projectgroep dacht.  

Gestart met cursus
Afgelopen dinsdagavond zijn Ron en ik gestart met de cursus Training voor opvoeders /  zorgen voor getraumatiseerde kinderen. In totaal zullen het zes avonden zijn dat we handvatten krijgen aangereikt hoe om te gaan met en begrip te krijgen voor de invloed van trauma op kinderen. Heel waardevol om mijn vaardigheden en technieken verder te ontwikkelen om de stress van het opvoeden van het kind te verminderen. Horizon Pleegzorg doet er alles aan om ons als hub home goed voor te bereiden op wat komen gaat.

Safety first
Over zorgvuldigheid gesproken: niet alle geïnteresseerde pleeggezinnen die op de informatieavond van Mockingbird aanwezig waren, hebben een plekje kunnen krijgen in de eerste constellatie. Ik zal toelichten waarom. Op ons erf is genoeg ruimte om te spelen, maar er is ook veel water in de vorm van vijvers en sloten. Diepe, modderige sloten. Bij het matchen van de gezinnen is goed gekeken of de pleegkinderen al kunnen zwemmen. Een van de pleegkinderen bleek nog te jong, heel erg jammer. Daardoor kan dit gezin niet aansluiten bij onze constellatie, hopelijk wel bij een andere, wat verder in de toekomst. Bij het maken van veel keuzes, staat zorgvuldigheid voorop. Of, zoals de Amerikanen zeggen: safety first. 

 

 

Over de schrijver
Miranda is de eerste hub home ouder van Nederland. Samen met haar man Ron gaat zij zich actief inzetten om de eerste Mockingbird constellatie tot een succes te maken. Mockingbird is een succesvol pleegzorgmodel uit Amerika waarin pleeggezinnen samen een netwerk vormen. Dat netwerk bestaat uit meerdere pleegezinnen - ook wel satellietpleeggezinnen genoemd - en het hub home gezin vormt de spil. In dit geval dus Miranda. Het uiteindelijke doel is om sterke relaties op te bouwen tussen de verschillende pleegouders, de pleegkinderen, de biologische ouders van de kinderen en professionals. Miranda woont in Waddinxveen en schrijft over haar persoonlijke ervaringen als hub home ouder.
Reactie plaatsen