Nicoline aan het woord bij RTV Dordrecht
25 februari 2022 

Nicoline aan het woord bij RTV Dordrecht

Nicoline deelt haar verhaal met RTV Dordrecht

Nicoline is samen met haar man Mathijs al zo'n 6,5 jaar pleegouder. Ze hebben twee pleegkinderen in huis: een jongen en een meisje. De oudste - Megan - kwam toen zij 1,5 jaar oud was en is nu 6 jaar. De jongste is drie jaar oud, en woont nu zo'n twee jaar bij Nicoline en Mathijs. Nicoline deelt met RTV Dordrecht haar ervaringen. Ook roept zij mensen op om ook pleegouder te worden: "Het is echt mooi en voegt zeker iets toe aan je leven. Het is ook fijn om de kinderen een goed plekje te bieden". 

 

Even wennen

"Het is echt even wennen als Megan er al is en er komt dan opeens een nieuw iemand bij. We nemen daar dan ook even goed de tijd voor", vertelt Nicoline. Gelukkig is de overheid soepel in dit soort gevallen en kan je gebruik maken van pleegzorg-verlof. "Het is echt fantastisch die weken. Je krijgt, geloof ik, zes weken. Die eerste weken zijn gewoon heel belangrijk, dus die investeren we dan ook goed in ons gezin."

Iets kunnen betekenen

Mathijs en Nicoline zijn begonnen met het pleegouderschap, omdat ze zelf geen kinderen hadden. "We dachten dat we wel iets konden betekenen voor de kinderen. We hadden ruimte in ons huis en in ons hart, dus waarom niet?" zegt de pleegmoeder.

Buitenom pleegzorg, kan er natuurlijk ook voor adoptie gekozen worden. Maar Nicoline zegt dat ze daar bewust niet voor gekozen hebben. "We vinden dat een best wel heftige stap. Je haalt kinderen helemaal uit hun cultuur en je kent de achtergrond vaak ook niet. Bij pleegzorg kan je gewoon kinderen van om de hoek helpen. Dat is eigenlijk veel mooier."

Proces

Voordat je een pleegkind in huis neemt, moet je eerst een proces afronden. "Eerst gingen we naar een voorlichtingsavond. Daar krijg je te horen wat het nu precies inhoudt", legt Nicoline uit. Nadat ze haar man Mathijs had overgehaald, was het tijd voor een cursus. Hierin worden allerlei thema's behandeld in zes avonden. "Ze komen ook nog een aantal keer thuis langs. Als je eenmaal groen licht krijgt, dan ga je over tot plaatsing."

Ouders

Een lastige bijkomstigheid is de betrokkenheid van de ouders. Bij Horizon Pleegzorg vinden ze het erg belangrijk dat er contact blijft met de familie van het kind. "Soms gebeurt het wel dat ouders het lastig vinden om contact te blijven houden met het kind. In dat soort gevallen proberen we contact te houden met andere familieleden, zodat het kind altijd op zijn of haar roots kan terugvallen", zegt Trudi, werknemer bij Horizon.

Thuisbegeleiding

Dewi is pleegzorgbegeleider bij Horizon. Zodra er een match gevonden is tussen pleeggezin en kind, komt er een pleegzorgbegeleider mee. De begeleider is een belangrijke schakel tussen gezin en familie en pleeggezin. "Ik ben een soort spin in het web voor iedereen", vertelt Dewi.


Over de schrijver
Reactie plaatsen