Muur

Als je zoals Ellen en ik  letterlijk al op opa- en oma-achtige leeftijd bent, is het toch anders wanneer je ineens een baby’tje in huis krijgt. De babytijd van onze kinderen, die allemaal al het huis uit zijn, lag vijfentwintig jaar achter ons. Poppie, zoals we ons pleegkindje hier maar even noemen, kwam in een omgeving terecht waar honderd procent aandacht voor haar was. En dat was nodig. Onze eigen kinderen zijn beschermd opgevoed in een standaard huis- tuin en keukengezin. We stonden er nooit bij stil hoe ze zich ontwikkelden en of het allemaal wel in het juiste tempo ging. We deden het grootste gedeelte op gevoel ingegeven door ons boerenverstand.

Goede adviezen vanuit alle kanten

Maar toen kwam Poppie plots in ons leven. Twee weken daarvoor wisten we nog van niets. Ze kwam overprikkeld, getraumatiseerd en ondervoed uit de zwangerschap. Binnen een paar dagen zat ze al zo vast in ons systeem dat we haar beschermden tegen alles van buiten. Zoals maatschappelijk werkers die de ouders begeleidden en naar ons idee meer in hun belang dachten. Mensen van Jeugdbescherming die vanuit de theorie en hun ervaring in onze ogen soms de plank missloegen. En alle mensen die met goed bedoelde adviezen kwamen, want ach, zij pasten toch ook een dag in de week op een kleinkind en wisten precies hoe alles werkte. We trokken een muur op om Poppie uit de wind te houden die vanuit alle windstreken op ons af leek te komen.

Het belang van onze pleegdochter voorop

In gezamenlijke bijeenkomsten om de voortgang te bespreken liepen de emoties vaak hoog op. Omdat wij, samen met de begeleider van Pleegzorg, de enigen leken te zijn die Poppies belang voorop hadden staan. De maatschappelijk werkster vertelde ons dat we ons wel moesten realiseren dat ze niet ons kind was, dus eigenlijk ook geen zeggenschap hadden. Jeugdbescherming probeerde iedereen tevreden te houden maar was op dat moment niet altijd besluitvaardig in onze ogen.

Samen met Horizon Pleegzorg

Mede dankzij Pleegzorg wisten we de rust te bewaren tot Poppie zich ontwikkeld had tot een gezonde peuter en ze klaar was voor de volgende stap. Samen met Pleegzorg bepaalden we het tempo waarin ze teruggeplaatst werd. De ouders waren het met ons eens en conformeerden zich aan het plan.
Zorgen voor Poppie was veel meer dan de fles geven en zorgen dat ze boert.

Over de schrijver
Reactie plaatsen