Kun je echt het verschil maken met weekendpleegzorg?
14 februari 2023 

Kun je echt het verschil maken met weekendpleegzorg?

‘kun je echt het verschil maken met weekendpleegzorg?’, deze vraag wordt regelmatig gesteld op de informatieavonden. Het antwoord is volmondig: ‘ja!’.

Eind 2022 hebben veel mensen zich aangemeld voor weekendpleegzorg en de laatste tijd zien we daar veel mensen bij die zelf al met pensioen zijn, de kinderen het huis uit en graag iets willen betekenen voor een kind wat het nodig heeft. Maar daarnaast ook jonge alleenstaande mensen, en echtparen met kinderen op de basisschool. Elk kind heeft andere behoeften en hoe mooi is het dat we dan het gezin kunnen matchen wat echt bij het kind past, daar worden we blij van! De gezinnen zijn ondertussen opgeleid, hebben hun eindgesprek gehad en staan op de lijst als ‘beschikbaar’.

En nu?

Wachten op dat telefoontje……

We bellen dan over een kind dat wij aangemeld hebben gekregen en waarvoor zij het juiste gezin lijken te zijn. Bij sommigen is dat telefoontje zelfs al gegaan en staan zij open voor een kind.

Dan volgt de kennismaking met ouders. Veel ouders willen graag hulp en zijn blij dat er mensen zijn die hun kind een weekend in de maand op willen vangen. Er zijn ook ouders die hier meer moeite mee hebben, want zeg nu zelf: ‘zou jij zomaar je kind naar een onbekend gezin laten gaan?’. Uiteraard is er daarom eerst een kennismaking tussen pleegouders en ouders (of pleegouders als een kind al in een gezin woont), daarna volgt pas de kennismaking met een kind. We zien gelukkig meestal dat er voldoende klik is om het traject met elkaar op te starten.

Maar soms staat een pleeggezin helemaal in de startblokken en wordt de aanvraag toch ingetrokken…. Even is er dan teleurstelling… maar onze pleegouders zijn zo flexibel dat ze altijd al snel weer de knop om kunnen zetten en open kunnen staan voor een ander kind wat hun zorg nodig heeft.

Door onze weekendpleeggezinnen zijn de ouders in staat om toch voor hun eigen kind te blijven zorgen, doordat ze één of twee weekenden per maand even de tijd krijgen om op te laden.

Daarmee maak je als weekendpleegouder echt het verschil!

Over de schrijver
Reactie plaatsen