Hup hub!

Update van onze Mockingbirdconstellatie: het is een bezige zomer vol activiteiten. Wat dan allemaal?

Midden in de zomervakantie hebben we weer een Mockingbirdbijeenkomst. Enkele gezinnen zijn met vakantie en met de overgebleven groep huren we fluisterboten voor een tocht over de Nieuwkoopse plassen. De ene boot zit vol met kinderen en de andere boot met volwassenen. Ron staat aan het roer van de boot met kinderen. Ondanks de dreigende wolken aan de hemel en de best straffe wind, worden het uiteindelijk toch een paar heerlijke uurtjes. We genieten en kletsen volop. De natuur is prachtig en het water zeer uitnodigend. De kinderen worden steeds vrijmoediger. Het verbaast me dat geen enkel kind te water raakt.

Acute opvang
In de zomervakantie worden we benaderd voor acute opvang. Zo hoort Mockingbird te werken. Omdat we al een band hebben kunnen opbouwen met het gezin, kunnen we probleemloos het gat vullen dat de pleegouders op dat moment hebben. Zij blij, wij blij.
Met andere kinderen uit de constellatie brengen we een bezoek aan de bibliotheek. Daar willen ze graag heen. Lekker lezen. De jongste vraagt aan me of het echt waar is wat op het bord staat op de grote trap in de bibliotheek: “kinderen die springen worden verkocht aan het circus!"


Midweek logeren
Uit twee verschillende pleeggezinnen brengen kinderen gezamenlijk een midweek bij ons door. Ze hebben een paar weken geleden al een nacht hier proef geslapen. Ze kunnen het erg goed met elkaar vinden. Best spannend, want één van beide is nog nooit zo lang uit logeren geweest. Ik haal de jongste op. Op het plein zie ik hem en als ik zijn naam roep, hoor ik hem met een diepe zucht zeggen: “Eindelijk”! Een gevoel van verbazing doorspekt met een beetje trots dat hij er blijkbaar toch naar uitkijkt om bij ons te logeren. Wat krijg je trouwens een goed beeld van de kinderen als ze bij je logeren. Hierdoor begrijpen we de verhalen van de pleegouders hopelijk nog beter. Omdat de kinderen door de mockingbirdbijeenkomsten bij ons gewend zijn, kunnen ze lekker zichzelf zijn.

Dikke knuffel
Vanaf dinsdagmiddag krijg ik versterking van Maartje. Op woensdag besluiten we naar een trampolinecentrum te gaan. Hier mag wel gesprongen worden zonder dat je verkocht wordt ;-). Maartje springt fanatiek mee en ik sla alles rustig gade vanaf de zijkant. Wat een enorme verrassing als we daar ook de broer van Maartje aantreffen. Ik krijg een dikke knuffel van hem en hij laat prachtige salto’s zien. Dat deed hij vroeger bij ons thuis ook al. Dan liet hij me schrikken door vanuit stilstand - zonder trampoline -  opeens een salto te maken. 😵‍💫

Overal spullen
Ik vind het uitdagend om iedere dag te koken, zeker omdat ik weet dat één van de jongens kieskeurig is met eten. De eet- en slaaproutine en eventuele andere bijzonderheden van de kinderen worden aan de voorkant gelukkig goed doorgenomen met elkaar. ‘s Middags laat ik alvast zien wat ik ga koken. Geregeld hoor ik: "Oooh dat ken ik wel". Enorm gelachen als we proefondervindelijk ervaren dat de zwembroek van een van de kinderen toch echt te krap is. Er in gaat redelijk makkelijk, maar er uit is echt een gevecht. De pleegmoeder verzucht - als ik haar aan de lijn heb -  dat hij zo hard groeit. Aan het eind van de week tref ik door het hele huis kleding en andere spullen aan van de kinderen. Opladers, duikbrillen, zonnebrandcreme en met name veel T-shirts. Zelfs nadat ik meen het hele huis goed gecontroleerd te hebben, vind ik na vertrek nog allerhande spullen. Gelukkig wonen we allemaal dicht bij elkaar in de buurt en is ook dat weer makkelijk op te lossen.

Wekelijkse ontmoetingen
Ook enkele meiden uit de constellatie hebben deze vakantie bij ons afgesproken en brengen de middag al kletsend en hangend in en om het zwembad door. Drie verschillende karakters. Ondanks de ogenschijnlijke verschillen lijkt het erop dat ze een gezellige middag hebben. Naast al deze mooie bijeenkomsten vinden er in deze hub ondertussen al bijna wekelijks mooie ontmoetingen plaats tussen de ouders en hun kinderen. Ik merk dat ouders het steeds makkelijker vinden om hierheen te komen. De zomervakantie heeft bewezen dat deze hub al goed bezocht wordt. 

Over de schrijver
Miranda is de eerste hub home ouder van Nederland. Samen met haar man Ron gaat zij zich actief inzetten om de eerste Mockingbird constellatie tot een succes te maken. Mockingbird is een succesvol pleegzorgmodel uit Amerika waarin pleeggezinnen samen een netwerk vormen. Dat netwerk bestaat uit meerdere pleegezinnen - ook wel satellietpleeggezinnen genoemd - en het hub home gezin vormt de spil. In dit geval dus Miranda. Het uiteindelijke doel is om sterke relaties op te bouwen tussen de verschillende pleegouders, de pleegkinderen, de biologische ouders van de kinderen en professionals. Miranda woont in Waddinxveen en schrijft over haar persoonlijke ervaringen als hub home ouder.
Reactie plaatsen