‘Feest’dagen?

De herfst en winter zijn niet mijn lievelingsseizoenen. Ik word een beetje somber van de lange donkere dagen, al houd ik overigens wel enorm van de geuren en kleuren van de herfst. Gelukkig is er -voor een deel van deze donkere tijd- een redding en dat is de maand december. Sinterklaas, kerst, oud en nieuw…lichtjes overal, de liedjes die je een jaar niet gehoord hebt, warme chocomel met slagroom, familiebezoeken, ik hou er ongelofelijk van.

3 december vierden wij Sinterklaas, 4 december stond de kerstboom. Zo’n type ben ik .En in januari stort ik dan dus ook echt een beetje in omdat alle gezelligheid en het samenkomen dan voorbij is. Ik weet natuurlijk dat dit niet voor iedereen geldt. Er zijn mensen die er gewoon niet van houden en mensen die er misschien wel van houden, maar het ook allemaal maar moeten managen thuis. Veel pleegouders bijvoorbeeld, ervaren deze tijd ook als zeer pittig.

Pleegkinderen hebben doorgaans wat meer nog dan andere kinderen behoefte aan voorspelbaarheid en dat is nou juist helemaal zoek deze maand. En er is ook geen ontkomen aan, begin november ploft bijna overal ‘het grote Sinterklaas speelgoedboek’ op de mat (of meerdere speelgoedboeken) en dan begint het al.

Sinterklaas

En ook écht overal wordt Sinterklaas gevierd, dus als kinderen op clubjes of sporten zitten bestaat ook nog de kans dat er 3 of 4 keer Sinterklaas gevierd moet worden of nog erger…4x een surprise geknutseld! Kinderen met bezoeken van ouders krijgen ook van hen soms nog cadeaus, wat hen gegund is, maar ook ingewikkeld kan zijn voor de eigen kinderen van pleegouders. En als de rust dan net een beetje wederkeert komen de feestdagen er weer aan. 

Voor veel pleeggezinnen is dit passen en meten wat betreft wat kinderen aan kunnen, wat er misschien ook nog aan bezoeken met ouders bij komt en wat eigen wensen zijn deze dagen. 

Tips

Er werd mij gevraagd of ik misschien tips had voor pleegouders, maar ik denk niet dat ik veel nieuwe dingen vertel als ik zeg dat ik bij ‘mijn’ pleegouders vooral aangeef dat zij bovenal moeten nadenken wat zij zelf aankunnen. Want als zij in de stress raken, raken de kinderen dat sowieso ook.

Dus durf nee te zeggen. En verder zou ik, waar die behoefte er is, deze dagen bespreken met je pleegzorgbegeleider en/ of jeugdbeschermer. Vraag hulp en tips als u merkt dat dit soort dagen voor je pleegkind(eren) ingewikkeld zijn, zodat jullie een plan op maat kunnen maken.

En dan wens ik iedereen verder hoe dan ook toch hele fijne dagen met elkaar!

Over de schrijver
Reactie plaatsen