De dag van een pleegzorgwerker
10 september 2019 

De dag van een pleegzorgwerker

Als pleegzorgwerker heb je divers werk en ziet elke dag er anders uit. Ik start de dag altijd eerst met het checken van de ingekomen e-mails en Whatsapp berichtjes. Als ik een huisbezoek heb in de ochtend wil ik wel zeker weten of het niet is afgezegd en ik niet voor een dichte deur sta. Ik stap in de auto op weg naar een huisbezoek bij pleegouders thuis. In de auto doe ik nog een belletje met een gezinsvoogd over afspraken die gemaakt moeten worden tussen ouders en pleegouders. Ik vraag haar dit op de e-mail te zetten, zodat ik mijn aandacht op de weg kan houden en de afspraken later op de dag kan bespreken met de pleegouders.

Druk onderweg

Aangekomen op het huisbezoek wordt ik hartelijk ontvangen met een lekkere kop thee. Met pleegouders bespreek ik hoe het gaat thuis en welke aandachtspunten er zijn. Ook vertel ik de stand van zaken wat ik weet met betrekking tot afspraken en ouders. Na anderhalf uur hebben we alles besproken en ga ik weer op pad. Voordat ik ga rijden even controleren welke berichten ik heb gemist en bel ik onderweg mensen terug die ik niet te woord heb kunnen staan toen ik op huisbezoek was. Ook bel ik pleegouders om de gemaakte afspraken te bespreken die ik eerder die ochtend met de gezinsvoogd heb gemaakt.

Even achter de computer

Op kantoor aangekomen beantwoord ik de e-mails die ik heb ontvangen en rapporteer bijzonderheden in de dossiers. Dan een afspraak met de gedragswetenschapper. Ik vertel hoe het gaat met de pleegkinderen en welke bijzonderheden er zijn. Zij helpt mij meedenken in de acties die ik kan gaan uitzetten en ondersteunt me waar nodig.

Een begeleid bezoek

Snel door naar een begeleid bezoek. Dit keer is het begeleid bezoek bij ons op kantoor. Ik ontvang ouders, pleegouders en het kind. Bied hen wat te drinken aan en ga bewust met pleegouders aan de andere kant van de kamer zitten. Zodat ik met pleegouders kan kletsen over hoe het gaat en ouders observeren hoe zij het doen tijdens het bezoek. Als de tijd voorbij is voor het bezoek sluit ik dit af met pleegouders en praat met ouders nog even na hoe het is gegaan en verder wat zij kwijt willen aan mij. Deze observatie typ ik uit en stuur ik naar de betrokken hulpverleners die dat nodig hebben. Op die manier zijn de hulpverleners voor dit gezin op de hoogte wat er speelt en waar we nog actie op moeten uitzetten.

Afronden

Dan nog even de agenda invullen, dit is nodig voor de administratie. Zo kunnen de gemeentes zien waar het geld heen gaat en hoeveel tijd we besteden aan een gezin. In de auto nog een belletje met een gezinsvoogd over de zitting van morgen en maken we afspraken hoe iedereen op de hoogte wordt gesteld. Eenmaal thuis gaat mijn telefoon op stil, dan zijn mijn collega’s van de bereikbaarheidsdienst er.

Over de schrijver
Reactie plaatsen