pleegzorg-knuffels

Hoe word ik pleegouder?

In iedereen schuilt een pleegouder 

Wie kan pleegouder worden?

Iedereen van 21 jaar of ouder kan pleegouder worden. Het is belangrijk dat een kind bij jou in alle rust de emoties en gebeurtenissen van de afgelopen periode kan verwerken. Dat betekent dat het nodig is dat de pleegouder een stabiele omgeving biedt. Jouw omgeving is voldoende stabiel als er geen bijzondere omstandigheden zijn die zorgen voor een minder stabiele situatie en er op korte termijn geen veranderingen in de gezinssamenstelling of de woonomgeving plaatsvinden.

Iedereen die aan deze voorwaarden voldoet, kan in principe pleegouder worden. Ongeacht de samenstelling van het gezin. Dus of je nu alleenstaand bent, samenwoont met een partner van hetzelfde of het andere geslacht en wel of geen kinderen hebt. Om pleegouder te kunnen worden, is het wel van belang dat alle gezinsleden van twaalf jaar en ouder een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) via iHub bij de Raad voor de Kinderbescherming aanvragen.

Ons werkgebied beslaat de provincie Zuid-Holland, de regio Lekstroom en het westelijk deel van de provincie Utrecht (zoals Montfoort, Woerden, De Ronde Venen etc.)

In 4 stappen naar het pleegouderschap

Informatieavond

Bezoek vrijblijvend (online of fysiek) een informatieavond en krijg alle informatie om een goede keuze te kunnen maken of pleegouderschap bij je past.

Een gesprek

Ben je na de informatieavond nog steeds enthousiast? Dan plannen we een persoonlijk gesprek met je in. 


Meer informatie


Training

Als uit dit gesprek blijkt dat het zinvol is om verder te gaan krijg je de uitnodiging om deel te nemen aan de training.


Meer informatie

Afronding

Als laatste stap blikken we samen terug op de training en bepalen we definitief of je klaar bent voor het pleegouderschap.


Meer informatie

Stap 1: Informatieavond

Maandelijks worden er informatieavonden georganiseerd voor personen die het pleegouderschap overwegen. Als je pleegouder wilt worden is de eerste stap een deelname aan één van deze avonden. Je krijgt tijdens deze avond een goed beeld van wat het pleegouderschap inhoud en tijdens deze avond kunnen we al je vragen beantwoorden. Daarnaast komen ook alle soorten pleegzorg aan bod, wist je bijvoorbeeld dat je ook pleegouder kunt worden voor enkel de weekenden (of één weekend in de drie weken)?

Kortom, tijdens deze avond krijg je alle informatie die nodig is om te kunnen bepalen of het pleegouderschap iets voor je is. Het bijwonen van een informatieavond verplicht je tot helemaal niets. 

Stap 2: Een gesprek

Ben je na de informatieavond nog steeds enthousiast? Leuk!

We vragen je een aanmeldformulier in te vullen en plannen een gesprek met je in. Tijdens dit gesprek nemen we het aanmeldformulier met je door. Daarnaast zullen we dieper ingaan op je motivatie, eventuele opvoedingsvaardigheden, de processen binnen de jeugdzorg.


Na dit gesprek vragen je om een beschrijving te maken van je levensloop. Deze zullen we later in dit traject bespreken.

Stap 3: training

Na het gesprek volgt de training.

Kies je voor weekendpleegzorg? Dan is er één trainingsavond waarbij we ingaan op de onderwerpen trauma, hechting, oudercontacten, loyaliteit en het screenings- en matchingsproces. 

Bij alle andere vormen van pleegzorg (crisispleegzorg en pleegzorg voor onbepaalde tijd) organiseren we drie avonden. Tijdens deze avonden gaan we ook in op bovengenoemde onderwerpen maar deze training is uitgebreider dan de weekendvariant. 

Stap 4: Afronding

In deze laatste stap komen we op huisbezoek en bespreken we je levensloop. We kijken samen naar de samenstelling van je gezin, wat je kunt bieden aan een pleegkind en wat eventuele aandachtspunten zijn. We blikken terug op de training en kijken samen of je klaar bent om aan het pleegouderschap te beginnen.


Word pleegouder; je hebt het in je! 

Schrijf je in voor een online informatieavond!