Eisen om pleegouder te worden

Pleegouder worden eisen

Wil je graag pleegouder worden en wil je weten waaraan je moet voldoen?

Allereerst moet je aan een paar randvoorwaarden voldoen:


 • Minimaal 21 jaar zijn
 • Een stabiele omgeving bieden
 • Een verklaring van geen bezwaar aanvragen

Stabiliteit

Het is belangrijk dat je toekomstige pleegkind in een stabiele omgeving terecht komt. Dit houdt in dat de thuissituatie niet verandert gedurende de periode dat het pleegkind bij je inwoont. Denk hierbij aan verbouwingen, scheiding of een nieuw kindje op komst. Wanneer er een verandering in je leven staat te wachten, is het verstandig om later met het pleegouderschap te beginnen.

Samenwerkingen

Wanneer je als pleegouder aan de slag gaat, krijg je te maken met verschillende samenwerkingen. Zo spelen de ouders een belangrijke rol in het leven van het pleegkind. Vaak zijn ook de opa’s en oma’s betrokken. Daarnaast is er ook een jeugdbeschermer betrokken en heb je een eigen pleegzorgbegeleider naast je. Om ervoor te zorgen dat jullie allemaal een goed team vormen, bieden we een trainingsprogramma aan om je voor te bereiden op deze samenwerkingen.

Ouders betrekken

De ouders van het pleegkind zijn onmisbaar. Het is belangrijk dat je als pleegouder aan blijft moedigen dat het pleegkind zijn of haar ouders erbij blijft betrekken. Ook jij als pleegouder zorgt voor het contact tussen kind en ouder. Wees ervan bewust dat dit emoties kan oproepen. Op zo’n moment is het extra belangrijk om dit bespreekbaar te maken.

Tijdsinvestering

Elk kind heeft aandacht nodig. Helaas hebben pleegkinderen hier nog wel eens tekort aan gehad, dus is de behoefte nog groter. Pleegzorg is absoluut goed te combineren met een carrière en je hoeft echt niet de hele dag thuis te zitten. Voor een pleegkind is het fijn om veel tijd samen door te brengen. En dan hoeft je niet alsmaar wat leuks te bedenken. Gewoon samen thuis zijn is vaak het beste.

Openstaan voor hulp en feedback

Pleegkinderen hebben meestal aardig wat meegemaakt. Dit kan zich uiten in pittig gedrag. Onze pleegzorgwerkers en gedragswetenschappers kunnen je tijdens moeilijke momenten bijstaan. Ook als je bijvoorbeeld merkt dat je de samenwerking met ouders lastig vindt. Of als je moeilijk een band kunt opbouwen met je pleegkind. Belangrijk is dat je dit bespreekbaar durft te maken met ons.

Pleegouder worden eisen

Wat vragen we van je?

 • Dat je de wil hebt om pleegouder te worden
 • Dat je betrokken bent bij het pleegkind
 • Dat je genoeg weerstand heeft
 • Dat je contact onderhoudt met de ouders
 • Dat je niet snel opgeeft

Wat vragen we niet van je?

 1. Perfect ouderschap
 2. Dat je alles in één keer goed doet
 3. Dat je je eigen leven opgeeft voor pleegouderschap
 4. Een bepaalde geloofsovertuiging, achtergrond of seksuele voorkeur
 5. Dat je de hele week beschikbaar bent

Enthousiast geworden?

Maar wil je eerst meer informatie?
Meld je dan aan voor onze informatieavond over onze pleegzorg.