Wat is een gezinshuis?
Een gezinshuis biedt een ''thuis'' voor kinderen die (tijdelijk) niet bij hun ouders kunnen wonen. Een gezinshuis is eigenlijk een huiselijke en kleinschalige woonvorm. De gezinshuisouders hebben van opvoeden hun vak gemaakt en ten minste een gezinshuisouder is een zorgprofessional en ontvangt dus ook een salaris. De gezinshuisouders vormen samen de vaste basis voor alle gezinsleden. Soms wonen er ook eigen kinderen van de gezinshuisouders in het gezin.
In een gezinshuis kunnen kinderen wonen van 0 tot 21 jaar met problemen op meerdere leefgebieden. De kinderen vertonen vaak moeilijk gedrag en handelen vanuit emotie. Ze zijn snel boos of verdrietig, erg druk of juist teruggetrokken. Vaak is er sprake van trauma én hechtingsproblematiek. Dit kan zich uiten in verschillende problemen op cognitief, sociaal en emotioneel vlak.
De gezinshuisouder creëert een veilig en geborgen thuis voor de kinderen en bekijkt wat er achter het gedrag zit dat de kinderen vertonen. Hij of zij is opgeleid om professionele begeleiding te bieden. Het bijzondere aan een gezinshuis is dat deze begeleiding 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar is. Gezinshuisouders kunnen op deze manier goed ondersteuning bieden aan kinderen en jongeren met een complexe zorgvraag.