Vakantiegedachten

Gerard van Gemert is kinderboekenschrijver en pleegvader. Iedere maand deelt hij zijn belevenissen in de wereld van pleegzorg en over het opvoeden van een pleegkind.

Gaan we Binkie ooit meesleuren in een emotionele rollercoaster door hem te vertellen hoe zielig hij is omdat hij niet bij zijn vader en moeder opgroeit? Dat kan natuurlijk makkelijk, want het is de waarheid. Zonder verdere uitleg kan het een keer door zijn hoofd gaan dat het misschien wel aan hem lag. 

Zo’n vakantie, die vooral in het teken staat van een kind van drie jaar oud, geeft je ruimte om over dit soort dingen na te denken. Even uit de hectiek van een drukke werkomgeving, een goede doelenstichting en een schrijverscarrière geeft lucht en dan hebben we het blijkbaar ineens over dit soort dingen. De golven sloegen over mijn voeten en dreigden de Formule 1 wagen van zand, die ik net met veel pijn en moeite voor Binkie had gebouwd, te vernietigen, terwijl hij genoeg had aan zijn emmertje en kiepauto. 

Een van mijn neven groeide op in een pleeggezin, lang voordat we wisten hoe belangrijk hechting voor een kind is. ‘Het ontbrak mij aan niets,’ vertelde hij me ooit eens. ‘Tot aan een dure studie aan toe. Maar ik ben zonder liefde en genegenheid opgegroeid. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit geknuffeld ben. Daardoor had ik moeite om liefde van anderen te ontvangen en ook om liefde te geven.’ Het duurde te lang voordat hij daarachter kwam, met alle gevolgen van dien.

We weten niet hoe Binkie straks reageert als hem duidelijk wordt hoe zijn situatie in elkaar zit. Als we hem streng toe moeten spreken, noemen we zijn achternaam erbij. Dan weet hij dat het serieus is. Andersom doet hij precies hetzelfde, alleen noemt hij dan zijn eigen achternaam erbij in plaats van de onze. Hij weet nog niet beter. Maar daar gaat hij natuurlijk wel een keer achter komen. Wij zullen hem dat zo luchtig mogelijk mededelen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Want dat is het ook. Hij heeft het geluk, in tegenstelling tot mijn neef, dat hij opgroeit in een tijd waarin kinderen opgroeien bij twee vaders, bij twee moeders of met bonusvaders en -moeders. De helft bivakkeert de halve week bij opa en oma omdat beide ouders werken of moeten naar de naschoolse opvang. Wij verwachten dat Binkie zich er niet zo druk over zal maken en er zijn schouders voor zal ophalen. Net zoals hij deed toen hij zag dat de Formule 1 wagen in dreigde te storten en zei: ‘Opa, jouw vliegtuig gaat stuk.’