Het instroomteam; de voordeur van pleegzorg
Het instroomteam; de voordeur van pleegzorg
Binnen pleegzorgteams werken veel werknemers met jarenlange ervaring binnen de pleegzorg. Zo ook Maartje, zij is al meer dan 12 jaar werkzaam in het instroomteam bij Horizon.
Als je overweegt om pleegouder te worden zal het eerste contact hoogstwaarschijnlijk met een medewerker van het instroomteam zijn. Dit team is verantwoordelijk voor het gehele voortraject dat personen met interesse in het pleegouderschap doorlopen. Pleegouders die zich in dit voortraject bevinden noemen we ‘aspirant pleegouders’.
Ze doen hun uiterste best om iedereen met interesse in het pleegouderschap te helpen bij het maken van de juiste keuze. Als je na een informatieavond besluit je aan te melden als pleegouder(s) zal je een voorbereidingstraject doorlopen waarbij je begeleidt wordt door medewerkers van het instroomteam.
Maartje vertelt hoe ze aspirant pleegouders ondersteunen bij de beslissing voor het pleegouderschap
Zodra aspirant pleegouders zich aanmelden plannen we een persoonlijk gesprek via teams. Daarna volgen de aspirant pleegouders drie trainingsavonden. Op deze avonden wordt er dieper ingegaan op de belangrijkste thema’s van pleegzorg, zoals trauma, loyaliteit, hechting, oudercontacten en wat voor invloed kan een plaatsing op je gezin hebben. Ook is er een ervaringsdeskundige aanwezig die verhalen en voorbeelden uit de praktijk zal delen. Het blijft droogzwemmen, omdat ieder kind en elke situatie net weer andere dingen van aspirant pleegouders zal vragen. Tijdens deze training vullen de aspirant pleegouders ook het levensboek in, hierbij vragen we om een beschrijving te maken van een eigen levensloop. Vervolgens komt een instroommedewerker op huisbezoek om de thuissituatie te bekijken en het levensboek te bespreken.
Vorige week zijn we bijvoorbeeld bij Bertus en Mies op huisbezoek geweest, een stel dat zich heeft aangemeld als pleegouder(s) en midden in dit voorbereidingstraject zaten. Voor ons is het altijd een verrassing waar we terecht gaan komen, ook deze keer reden wij in een polder tussen allemaal weilanden. Uiteindelijk bij een doodlopende weg stond een grote boerderij. Vaak wordt de voordeur bij dit soort boerderijen niet gebruikt en komen mensen achterom, maar Bertus en Mies zagen ons natuurlijk al aan komen rijden en deden de deur al open.
Tijdens onze gesprekken gaat het ook over de motivatie, waarom wil je graag pleegouder worden? En als je samen bent, is het belangrijk dat je er allebei volledig achterstaat. In dit geval twijfelde Bertus nog en dat mag ook in deze voorbereidingsfase. Het is vooral belangrijk dat je tijdens dit traject samen gaat ontdekken of pleegzorg bij jullie past en of dit het juiste moment is. En zo ja, welke pleegzorgvorm is dan passend en welke leeftijdscategorie van het pleegkind zou het beste matchen.
Pleegzorg is ook samenwerken met de ouders of andere betrokken van het kind, dat hoort er helemaal bij. Bertus en Mies hadden veel vragen en aan het einde van het gesprek waren deze beantwoordt. Wij gingen nog een rondje door het huis en vertrokken weer. Bertus en Mies gingen samen nog nadenken en lieten alle informatie even bezinken. Na de trainingsavonden en het huisbezoek werd er een eindgesprek op kantoor afgesproken. In dit eindgesprek hebben Bertus en Mies aangegeven dat zij samen voor pleegzorg willen gaan, ook wij stonden hier volledig achter.
Bertus en Mies kijken positief terug op de trainingsavonden. Ze gaven aan dat het fijn is om theorie te ontvangen en daarnaast veel ervaringen van een ervaringsdeskundige te horen. Iedere situatie is anders, maar met alle informatie die ze hebben gekregen konden ze toch een inschatting maken of zij dit avontuur willen aangaan.
Twijfel jij of het pleegouderschap iets voor jou is? Meld je dan vrijblijvend aan voor een informatieavond.