Gele trui

Gerard van Gemert is kinderboekenschrijver en pleegvader.
Iedere maand deelt hij zijn belevenissen in de wereld van pleegzorg en over het opvoeden van een pleegkind.

In de eerste drie jaar van het leven groeien de hersenen het snelst. In het eerste jaar verdrievoudigen de hersenen zelfs en maakt het 700 nieuwe hersenverbindingen per seconde aan. Liefde en aandacht ondersteunen die hersenontwikkeling. Zodra het echter in een onveilige omgeving komt en de hechting verstoord wordt, treedt er schade op, met alle gevolgen van dien. En bij een traumatische ervaring kan het leed niet te overzien zijn, afhankelijk van de ernst van het trauma en de persoonlijkheid van het kind. De een is van nature nu eenmaal wat sterker dan de ander.

De kans daarop is bij een pleegkind natuurlijk altijd aanwezig. Wij zijn er daardoor bij onze kleine man extra alert op. Maar vooralsnog lijkt het erop dat hij zich prima ontwikkelt en uitstekend hecht. Dat kan later nog veranderen als hij vragen gaat stellen. Waarom woon ik bij jullie? Waarom konden mijn ouders niet voor me zorgen? Waarom zie ik ze zo weinig? En dan is de vraag wat de antwoorden met hem doen. Het kan zijn dat hij zijn schouders ophaalt, maar dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. 

Fiets met zijwieltjes

Binkie is nu twee jaar en vier maanden en die ontwikkeling gaat voor hem iets te langzaam. Hij heeft een fiets met zijwieltjes en kan, met het zadel op de laagste stand, daar net op zitten. Als hij geduwd wordt, gaat het sturen ook prima. Maar dat hij eerst met zijn ene voet en daarna met zijn andere voet de pedalen naar beneden moet duwen, snapt hij nog niet. Dat deel van zijn hersenen heeft nog geen verbinding met elkaar gemaakt. Ondanks dat “fietst” hij er lustig op los. Dat het in werkelijkheid naast zijn fiets lopen is met het stuur in zijn hand, maakt hem niets uit. Hij loopt op die manier met gemak een paar keer per dag een blokje om. Of hij gaat in de tuin een kwartier op zijn stilstaande fiets zitten. Zodra hij contact heeft met zijn fiets, is hij in zijn beleving aan het fietsen.

Of die interesse komt doordat we de Tour de France nogal intensief gevolgd hebben, weet ik niet. Misschien dacht hij: weet je wat, die gele trui staat vast heel goed bij mijn rode haren. Laat ik maar meteen beginnen met trainen. Want hoe eerder ik het onder de knie heb, hoe beter ik word.

Maar ik zag op TV de afgetrainde overdreven magere lijven, de schaafwonden na een valpartij en renners ongezond kapot over de finish komen. Van mij mag Binkie nog wel een paar weekjes droog oefenen. Laten zijn hersenen nog maar even de nadruk op wat andere verbindingen leggen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen