Eerste Mockingbird hub home van Nederland gekozen
30 augustus 2022 

Eerste Mockingbird hub home van Nederland gekozen

Miranda: “Mockingbird kan breakdowns voorkomen”

Dit najaar is het zover: dan vliegt het pleegzorgconcept Mockingbird écht over vanuit Amerika voor een pilot met Horizon Pleegzorg. Dit betekent dat we mogen starten met ’s lands eerste hub home, dat een klein netwerk van satelliet-pleeggezinnen in hun eigen omgeving gaat ondersteunen, ontlasten en bij elkaar gaat brengen. 

Aan Miranda (54) en haar man (59) - al zo’n 11 jaar pleegouders – de eer en uitdaging om deze hub home te vormen. Miranda: “Hoe vaak krijg je nou de kans om aan iets mee te werken wat er nog niet is? Echt heel tof, één groot avontuur!”

“Het kwam allemaal zo mooi samen,” begint Miranda haar verhaal. “Al lange tijd begeleiden wij pleegkinderen, met name vanuit weekendpleegzorg en soms als crisisopvang. Maar inmiddels zijn al onze pleegkinderen – nu 16, 17 en 18 jaar oud – uitgevlogen of op het punt van uitvliegen. En rees bij ons dus de vraag: willen we een nieuwe plaatsing? Of gaan we voor iets nieuws?”

Laagdrempelige hulp in eigen omgeving
“Via Horizon’s Pleegouderraad (POR), waar ik onderdeel van ben, kwam ik in aanraking met Mockingbird. Dit concept sprak mij gelijk zo aan. Bij Mockingbird wordt uitgegaan van de kracht van een netwerk van pleeggezinnen dicht bij elkaar, die niet alleen steun kunnen krijgen van elkaar, maar ook van een centrale hub home. Een veilige plek waar je als pleegkind altijd terecht kunt. Bijvoorbeeld voor een spontaan logeerpartijtje, zodat de pleegouders even ontlast worden en weer kunnen opladen voor een nieuwe week. Het lijkt zo eenvoudig, maar dit soort afspraken kan werkelijk breakdowns voorkomen. Door het laagdrempelig maken van het uitwisselen van ervaringen en kennis, lopen situaties minder snel uit de hand en zorgen we dus voor duurzamere plaatsingen.”

Pleegouder Miranda, mockingbird

Mee naar Seattle
“Ik heb toen direct aan de voorlichtingssessies van Mockingbird deelgenomen en wist al gauw: dit is iets voor mijn man en mij. Plots werd ik ook nog meegevraagd naar Seattle, waar we met een kleine afvaardiging van Horizon Pleegzorg en stichting Ondersteuning Pleeggezin (OP) volledig werden ondergedompeld in het concept en een week lang werden getraind. In Nederland zou worden gestart met één pilot-constellatie van satelliet-pleeggezinnen en één hub home. Of wij interesse hadden om Nederlands eerste hub home te vormen? Volmondig ja natuurlijk! Toen volgden nog wel twee uitgebreide sollicitatiegesprekken met Horizon Pleegzorg – er zijn aardig wat eisen waar je als gezin en qua woonruimte aan moet voldoen. Maar we zijn bijna zover.”

4-6 pleeggezinnen
“Begin september vindt de eerste voorlichtingsavond plaats voor satellietgezinnen in onze omgeving. Zij zijn onlangs aangeschreven of ze belangstelling hebben om mee te doen aan de pilot. We hopen zo’n 4-6 gezinnen aan onze constellatie te kunnen verbinden, waarmee we het concept een jaar lang gaan uitproberen onder begeleiding van Horizon en onder toezicht van het Amerikaanse team. Na dat jaar wordt met een audit besloten hoe verder te gaan: wat gaat goed, wat moet er anders en mogen we uitbreiden in Nederland? Erg spannend allemaal.”

Vertrouwen en verbinding
 “In november gaan we naar alle waarschijnlijkheid echt starten. Als hub home zullen we dan onder meer minimaal eens per maand een bijeenkomst voor de satellietgezinnen organiseren bij ons thuis, of iets leuks doen met z’n allen. We willen zo snel mogelijk echt een band opbouwen en een hecht netwerk vormen, zodat iedereen het vertrouwen voelt elkaars hulp te kunnen inroepen. Door de gezinnen te ondersteunen waar nodig, voorkomen we dat er bij een escalatie direct naar jeugdbescherming wordt gestapt en het pleegkind uiteindelijk nog verder van huis is.”

Wie niet waagt, wie niet wint
 “Het wordt hard werken en een flinke uitdaging, maar ik heb er ontzettend veel zin in. Het helpt ook enorm dat we van veel andere pleegouders horen dat zij net zo geloven in Mockingbird als wij. Het kan ze echt een stukje rust geven bij bepaalde pijnpunten die je vaak tegenkomt bij een plaatsing, zoals ingewikkelde situaties met de biologische ouders. Na een succesvolle implementatie in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Engeland en Japan, is nu eindelijk Nederland aan de beurt. En wij zijn er meer dan klaar voor!”



Over de schrijver
Reactie plaatsen