Elkaar praktisch helpen

Trudie vormt met haar man Gerard en hun vijf pleegkinderen een gezellig en ondernemend pleeggezin. Zij hebben kinderen in alle leeftijdsfases van bijna volwassen tot een peuter en van crisis tot langdurend. Een bont gezelschap!

Steun aan elkaar

Een andere pleegouder in de buurt is van grote waarde omdat je elkaar ook praktisch kunt ondersteunen. Trudie verteld dat zij de pleegkinderen van een bekend pleeggezin uit de buurt opving omdat er sprake was van ziekte in het gezin. “Ik wist dat ik enorm kon helpen door hun pleegkinderen tussen de middag op te vangen, ik weet immers wat ik kan verwachten.” Tijdens de boterham aan tafel zijn de gesprekken niet alledaags. De zes kinderen vragen elkaar altijd het hemd van het lijf.

Alledaagse gesprekken

Ga jij nog bij je moeder wonen?”  Vraagt de ene aan de ander. “Nee, niet wonen, maar wel hele leuke dingen doen samen, zoals naar de Efteling volgende week” wordt er geantwoord.  “Ik ga over twee weken bij mijn vader wonen, dat is heel leuk, maar ook wel een beetje spannend,” verteld de jongste van het stel. “Mijn mama is een beetje ziek dus ik weet het niet,” wordt er schouderophalend meegedeeld. “Zullen we met de poppen spelen of gaan we naar buiten?” 

Begrip

“Kinderen herkennen veel van hun eigen leven in elkaar en zijn reuze benieuwd hoe het allemaal zit bij de ander” geeft Trudie weer. “Alles kan en mag gewoon gezegd worden en niemand kijkt ervan op, het hoort er gewoon bij.” Trudie verteld dat zij zelf ook een aantal weken door een virus geveld was. Op de momenten dat het nodig was kon haar bevriende pleegouder de kinderen meenemen uit school. “Ik weet dan dat dit goed gaat en zij begrijpt dat de kinderen zijn zoals ze zijn. Ik maak me ook geen zorgen of het wel goed gaat. Ook als het even niet goed gaat, dan komt dat ook wel goed!”

Trainer en ervaringsdeskundigen

Trudie is trainer en ervaringsdeskundige bij Horizon. “Ik vertel vanuit eigen ervaringen hoe het is om een pleeggezin te zijn. Mensen horen graag hoe ik dingen heb beleefd en hoe ik bepaalde zaken heb aangepakt. Zeker als je in de pleegzorg start is het heel fijn om te kunnen sparren met een medepleegouder. Of gewoon even vragen,  Hoe deed jij dat nou?”